Ett förtydligande och klargörande från Blue Vision

Ni som läser detta har med all säkerhet hört radioprogrammet ”Porrbiografen” i P1 eller läst / hört om programmet i sociala medier. Nedan ger vi vår version av detta, den är otroligt långt ifrån den version som presenterades i P1.

Det första vi vill påpeka är att vi naturligtvis ser allvarligt både på övergrepp och prostitution och att vi ständigt arbetar för att bli bättre och kunna erbjuda en så trygg plats som möjligt för våra gäster. Vi säger inte att sådant inte sker hos oss, för det sker överallt, men vi säger att vi gör allt i vår makt för att förebygga och motarbeta att det sker på Blue Vision.

Och så till själva radioprogrammet. Vi kontaktades av en för oss okänd kvinna som presenterade sig som Maria Sveland och som sa att hon var journalist. Hon sa att hon hade gått förbi Blue Vision och blivit nyfiken på den typen av ställe och företeelse och undrade om vi ville ställa upp på en intervju. Då vi är rätt stolta över vårt företag, vår personal och vår verksamhet så tackade vi självfallet ja, i tron att hon var intresserad av att spegla verksamheten ur ett nyfiket och objektivt perspektiv. Detta anade vi snart inte var fallet då vi kollade upp vem Maria Sveland var, men vi valde att ändå ta intervjun. För trots allt så hoppades vi på att hon skulle göra den intervju hon fått det att framstå som innan och merparten av våra svar i programmet skedde alltså i ett läge där vi hoppades att hennes intention var positiv. Tyvärr var det inte så och hon ville mest få oss ur balans verkar det som. Efteråt erbjöd vi även henne ett flertal gånger att tala med en av de personer som oftare jobbar kvällar och helger och har större inblick i den dagliga driften, men den möjligheten tog hon aldrig. För er som undrar vad som fick oss att ana att vinklingen redan var klar från början råder vi er att själva googla Maria Sveland för att få en uppfattning om hennes redan bestämda ståndpunkt i vissa frågor.

Detta kan ha varit den mest ensidiga intervju vi varit med om, Maria Sveland ville bara prata om de unga kvinnor som enligt henne for illa hos oss. Hon var totalt ointresserad av allt annat; av hur Blue Vision är mångas enda plats att vara sig själva, av hur många som kommer till oss och mår bra, av allt vi gör för att skapa en så trygg plats som möjligt, av allt som är vår faktiska verksamhet helt enkelt. Fokusen låg endast på övergrepp och prostitution, till skillnad från vad hon velat få oss att tro innan.

Programmet innehöll även en del kvinnor som berättade om sina erfarenheter. Vi säger absolut inte att det inte har skett eller att det inte är fruktansvärt, vi menar inte att förminska kvinnornas lidande och vad som hänt, men vissa saker i deras berättelser var väldigt vridna eller stämde t.ex. inte överens med vår lokal eller liknande. Övergrepp och sexköp kan absolut ha skett hos oss likväl som överallt annars i samhället, men vi jobbar verkligen ständigt mot sådant. Vi hade tänkt bemöta alla berättelser från början, men vi vill inte peka finger eller bråka med specifika personer för det är inte det viktiga i allt detta, det viktiga är att alla jobbar tillsammans mot en tryggare värld.

Så för att visa på skillnaden i det programmet målar upp och hur det går till hos oss samt just att vi jobbar FÖR allas trygghet så tar vi ut ett exempel som tydligt visar att vi hela tiden försöker motverka dessa problem: En kvinna i kassan ska ha nekat ”Johanna” inträde när hon kom dit med en man, ifrågasatt vad hon gjorde där och frågat ”huruvida hon ska falskanmäla den här mannen med?”. Personen i kassan ska även ha tagit bild på henne och sen portat henne. Vårt svar: ”Johanna” hade varit hos oss några dagar tidigare med en man, efteråt hade hon velat anmäla honom för våldtäkt. När hon sen kommer tillbaka några dagar senare med en ny man så gör vi självfallet bedömningen att det är olämpligt att hon riskerar att utsätta sig för samma situation igen, varför vi inte tycker det är lämpligt att släppa in henne igen. Vi skulle aldrig släppa in någon hos oss då vi känner att personen inte verkar stabil eller vi är osäkra på om personen är där med ”rätt” intentioner, vilket vi bedömde att hon inte var när hon återvände till samma lokal några dagar efter hon sagt att hon blivit våldtagen där. Någon bild togs inte, det skulle vi heller ej behöva göra då det finns kameraövervakning runt hela kassalinjen.

Det känns även någonstans som att Maria Sveland i många av berättelserna sätter ihop olika fakta som inte hör ihop och gärna vill kasta ljuset mot just Blue Vision med slutsatsen att vi är roten till det onda, istället för att rikta ljuset mot förövarna och se vad vi faktiskt gör för att i möjligaste mån motverka just sådana saker som berättelserna skildrar. Ett sätt vore väl att försök hjälpa oss att bli bättre om det vi gör är så fel? Det känns som att detta kan vara ett problem som uppstår när Maria Sveland kanske blandar ihop rollerna som journalist och aktivist.

Blue Vision är till 95% ett ställe för bi- och homosexuella män. Utöver det har vi en del transpersoner och en del par. Merparten av paren kommer oftast på parkvällar men det förekommer även par som kommer andra dagar naturligtvis. Det finns även en del singelkvinnor som kommer till oss, och ibland kommer även två eller flera kvinnor tillsammans. Vi försöker alltid vara så noga som möjligt när det kommer kvinnor till oss om att informera hur Blue Vision fungerar, hur miljön kan upplevas, att vi alltid finns där om något känns fel, att man kan komma till kassan oavsett om man bara vill ha en paus eller om man vill påvisa ett problem eller om man känner sig otrygg, att vi finns där för att öka tryggheten. Blue Vision ska vara och är en plats där man inte skall behöva skämmas för sin sexualitet. Många av våra gäster har invandrarbakgrund, där homosexualitet eller att vara transperson är tabu i deras kulturer. Hos oss kan alla vara sig själva.

Då det känns som Maria Sveland är väldigt fokuserad på unga kvinnor som har sex med flera män, så vill vi bara kort förtydliga några saker nedan:
Förekommer det sex med en kvinna och flera män på Blue Vision? Ja, det gör det.
Vilka är dessa kvinnor? Det är väldigt olika, men utan att nämna namn så är det alltifrån kända artister, riksdagspolitiker till höga kommunchefer, men självfallet är dom flesta alldeles vanliga kvinnor. Medelåldern på dessa kvinnor skulle vi bedöma till 35-40 år.
Skulle vi tillåta en kvinna som var för onykter eller på annat sätt drogad att komma in hos oss? Nej.
Frågar vi varje enskild kvinna vad hennes bevekelsegrund är för att vilja ha sex med flera män? Nej det gör vi inte, vi frågar heller inte män varför de vill ha sex med andra män, varför transpersoner vill visa sitt rätta jag hos oss eller män som valt att klä sig som kvinnor om varför de gjort detta val. Vi anser att det är ett val man som vuxen har rätt att göra själv.
Varför behöver man bara vara 18 år? När man är 18 får man ta körkort, man får rösta, man får vara politiker, man får dricka alkohol. Kort sagt man anses vara vuxen och redo att fatta egna väl grundade beslut. Vår bedömning är även att inte ens en promille av gästerna hos oss är kvinnor under 20 år. En uppskattning är att de flesta kvinnor som går hos oss är i snitt cirka 35-40 år.

Vad vi gör för att hålla en god miljö hos oss:
Vi har strikta regler MOT:
Prostitution
Droger
All form av sexuellt utnyttjande.

Det som sker hos oss ska ske med samtycke, respekt och kommunikation. Att fotografera eller filma är inte tillåtet. Undantag från detta kan finnas då exempelvis ett par har bokat eventavdelningen för sig själva. Då finns det ingen som ej är inbjuden där och alla medverkande vet om innan om det kommer fotas eller filmas.

Vid brott mot någon av dessa regler blir vederbörande person portförbjuden.

Om någon gäst önskar hjälp med att göra en polisanmälan är vi behjälpliga. Det har förekommit att polisen önskat assistans i ärenden, och då har vi alltid assisterat dem. Vi för regelbundet en dialog med polisen, Blue Vision är ju ett ställe med udda öppettider och då dyker det alltid upp udda människor som man kan behöva hålla koll på.
Utöver att vi i personalen rör oss inne på klubben så ofta vi kan så har vi även ett tiotal stamgäster som rapporterar till oss om de ser något som inte verkar okej, så vi har generellt en bra uppfattning om vad som sker i lokalen.

För er som läser detta och är arga på oss så ber vi er att fundera på en sak; Är det okej för er att en kvinna vill ha sex med flera män? Eller är det så att ni anser er veta bättre vad alla kvinnor önskar och att ni därigenom vill agera moralpoliser och begränsa deras sexualitet till en nivå som ni finner acceptabel? Eller vad är själva problemet? Vad skulle vi kunna göra bättre? Höja åldersgränsen till 20? Till 25? Ha någon från personalen som höll ett vakande öga över alla interaktioner inne på klubben? Något annat?
Vi liksom ni förfäras över att övergrepp och prostitution existerar överhuvudtaget och vi vill bli så bra vi bara kan och jobba för att skapa en så trygg plats som möjligt. Så har ni genomförbara förslag på hur vi kan komma till rätta med problemet så lyssnar vi gärna.

Tack till er som läst så här långt. Vi vill även passa på att tacka alla er som personligen och på andra sätt stöttat oss och som förstår att vi inte vill ont utan tvärtom. Ni var faktiskt otroligt många fler än vi anade, STORT TACK!

Hälsningar från ledning och personal på Blue Vision